keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Majakka-toiminnan pääsiäinen

"Piätään se suap tikkakii kiittee että on mualimassa pärjännä."

Kun Majakka-toiminnassa vielä askarreltiin viikoittain, oli helpompi pysyä juhlapyhien mukana. Jouluna askarreltiin tonttuovia ja äitienpäivänä äitienpäiväkortteja. Nykyään kun viikoittaista askarteluryhmää ei enää ole, on juhlapyhien muistaminen osoittautunut hankalammaksi. 

Miten siis huomioida juhlapyhät ryhmissä? Mie oon kehitellyt ja etsinyt netistä jonkin verran juhlapyhiin liittyviä tietovisoja. Etsinyt tietoa googlesta ja tehnyt siltä pohjalta kysymyksiä. Se on aika työlästä hommaa, mutta silloin saa ainakin tietovisasta juuri sellaisen kuin haluaa. Ja tietovisat on niin helppoja ja yksinkertaisia vetää, että niitä voisi tehdä uusia vaikka joka päivä.

Mie oon tehnyt ystävänpäivästä kertovan tietovisan ystävänpäivän aikoihin ja viime vuonna pääsiäisen aikoihin kehittelin tietovisan pääsiäisestä. Vaikka päivämäärät ei siinä enää pitänyt paikkaansa, se kelpasi vallan mainiosti kyseltäväksi uudestaan tänäkin vuonna. Kuten varmasti ensi vuonnakin. Toki pitää osata vähän katsoa, ettei kysele joka vuosi samaa tietovisaa samoilta henkilöiltä, se voisi jossain vaiheessa alkaa maistumaan jo vähän puulta. Toisaalta monta kertaa saman visan kuultuaan alkaisi olla siinä jo ammattilainen ja osaisi vastata kysymyksiin oikein. Sekin voisi olla hauskaa.  

"Haluvatko onnistua? 
Tie samoja asiojoeta ku tähännii asti, 
vuan oota suavas parempija tuloksija."

Tänä vuonna löysin sitten netistä hauskan erilaisen pääsiäistietovisan. Siinä kyseltiin mistä pääsiäisen ajankohta riippuu, miksi noitia pelättiin eniten juuri ennen pääsiäistä, mistä Pääsiäissaari on saanut nimensä ja miksi pääsiäisenä syödään nimeonomaan munia. Siitä visasta opin itsekin paljon, sillä en ollut tiennyt vastauksia mihinkään edellä mainittuihin kysymyksiin ennen tietovisan löytämistä. 

Kukapa olisi osannut arvata, että Pääsiäissaari on löydetty pääsiäisen aikaan ja saanut nimensä siitä tai että munia syödään pääsiäisenä siksi, että niitä oli paaston aikana kertynyt varastoon. Tokihan nämä kuulostavat ihan loogisilta, mutta enpä olisi siltikään osannut päätellä näitä vastauksia.Tietovisa löytyy visakisa.com:ista Pääsiäinen, kohdasta. Kannattaa käydä katsomassa jos kiinnostusta heräsi. Tietovisa on oikeasti hauska. 

Tietovisojen tekeminen on siis ollut itselleni yllättävän avartavaa ja valaisevaa. Olen saanut paljon uutta tietoa ja toivon, että olen pystynyt tietovisojen kautta myös ammentamaan sitä muille. Ja tällä tavalla niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin tietovisasta on tullut varsin opettavainen kokemus monillekin ihmisille. Uuden oppimiseen ei aina tarvita paljoa, vaan se voi tapahtua vähän vahingossakin ja huomaamatta. Aika hienoa, vai mitä?

Tänään torstaina sekä Majakka-toiminta, että Savonlinna Toimintakeskus hiljenee pääsiäisen viettoon jo 14.00 kun myymälä menee kiinni. Vietetään siis rauhallinen ja rentouttava pääsiäinen, jotta jokainen voi arkena sitten palata hommiinsa virkistyneenä ja uudella innolla. 

Ihanaa pääsiäistä kaikille!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti