torstai 1. huhtikuuta 2021

Eristyksissä: osa 52

 

"Tie onneen voi olla silattu

rauhallisella yksinäisyydellä."

-kirjasta Tuhat tietä onneen


Maanantaina heti töihin tullessa kuulin toiveita siitä, että aamupala jatkuisi jo heti huomenna tiistaina. Valitettavasti sellaiset asiat kun ei minusta tai meistä ole kiinni, joten ei jatku vielä. Piti Selkkaritkin perua ja sekin oli iso harmi. Mutta toivotaan, että tilanne helpottaisi tästä. Tai sitten pitää vaan rohkeasti lähteä pitämään etäryhmiä. Niitä me aloiteltiinkin jo viime viikolla. Ja tällä viikolla oli luvassa lisää. 


Tiistaina ei siis ollut aamupalaa, mutta Annella alkoi uusi vertaistukiryhmä, jonka ensimmäinen kerta oli kuulemma ollut todella antoisa. Tiistaina oli pienellä porukalla myös paisteltiin makkaraa. Keskiviikkona puolestaan meillä oli luvassa jotain uutta ja jännittävää, nimittäin Majakka-toiminnan ensimmäinen facebook-live. Anne ideoi muutama viikko sitten, että alettaisiin pitämään etä pop uppeja facebook-liven kautta. Kun siihen saatiin lupa, me pistettiin pyörät pyörimään, ruvettiin kehittelemään aiheita ja selvittelemään, miten koko livejuttu toimii facessa. Työprofiililla se oli helppoa saada toimimaan, mutta meidän toiminnan tai Toimarin sivuilla ei niinkään. Ei helppoa ollenkaan. Nyt myöhemmin kun otin siitä selvää, niin eihän sekään ole mitään rakettitiedettä. Ne kaikki asiat pitää vain opetella. 


"Jos voit antaa omat virheesi anteeksi,

löydät todellisen onnen."

-kirjasta Tuhat tietä onneen


Live oli siis meidän ensimmäinen ja aiheena oli Toimarilla työskentelevän kokemusasiantuntijan päihdepolku. Mie oon aika varma, että Annea ja minuu jännitti enemmän kun kokemusasiantuntijaa, joka tuntui olevan jo aika konkari videoesiintymisissä. Ensinnäkin kaiken tekniikan valmiiksi laittaminen oli hankalaa ja tarvitsin siihen teknistä tukea. En ymmärrä miten miusta on tullut joku tekniikkatyyppi, kun en osaa itekään mitään. Me säädettiin tykkiä valmiiksi, jolla heijastettaisiin Majakan logo haastattelun taustalle, tietokone valmiiksi ja sitten se logokin piti etsiä sieltä. Niin paljon liikkuvia osia. Sitten live piti vielä kuvatakin jollain ja vaikka me oltiin kannettu Toimarin ryhmähuoneeseen Annen tietokone, niin me päädyttiin silti kuvaamaan se puhelimella. 


Tiesin, että Annea jännitti livessä oleminen paljon, mutta en tiennyt, että kuvaaminenkin saattoi olla jännittävää. Piti olla ihan hiljaa, sitten oli kuitenkin jotain yhteysongelmia sun muita. Seurasin kuitenkin samalla kokemusasiantuntijan puhelimesta, että näkyihän se facebookissa ja näkyihän se. Kun joku alkoi katsomaan liveä, se näkyi näytössä ja saatoin sitten viittoa siitä Annelle välillä, että montaki ihmistä sitä katsoi. Ensimmäiseksi liveksi se onnistui mielestäni todella hyvin. Me saatiin siitä paljon hyvää palautetta ja nyt me odotellaan innolla, tuleeko siitä kysymyksiä, joita me voitaisiin esittää kokemusasiantuntijalle livessä joskus myöhemmin. Tai ehdotuksia toisten livejen aiheiksi. 


"Saattaa kuulostaa oudolta,

mutta on mahdollista olla onnellinen siitä,

että on onneton."

-kirjasta Tuhat tietä onneen


Seuraava etäpop-up meillä on jo ensi torstaina, jolloin on Romanien kansallispäivä ja meillä vieraana onkin Anceliga, ensimmäinen työparini kolmen vuoden takaa. Tein siitä eilen facebookiin tapahtuman ja nyt vasta tajusin, että olisin voinut nimetä sen romanikulttuurin tietoon tuojien paluuksi, sillä kun työskentelimme Ancen kanssa yhdessä, me kävimme monissa kouluissa kertomassa romanikulttuurista koululaisille. Tai no Ance kertoi ja minä esitin kysymyksiä. Oi niitä aikoja.


"On kaksi mahdollisuutta suhtautua elämään:
mikään ei ole ihmeellistä 
tai kaikki on ihmeellistä."

-kirjasta Aurinkoinen mieli, Elämänmakuisia ajatuksia


Itseasiassa me ollaan taidettu (tai siis Ance on) kirjoittanut siitä muistaakseni blogijulkaisunkin, joka löytyy varhaisimmista julkaisuista tässä blogissa. Kirjoitimme myös tätä blogia Ancen kanssa silloin yhdessä, joten hänen muitakin kirjoittamiaan julkaisuja löytyy varmasti vuodelta 2017. On hienoa palata tämän aiheen äärelle ja aionkin etsiä facebook-liveä varten niitä kysymyksiä, joita esitimme aikoinaan koululaisille.


Olen innoissani livestä, vaikka se jännittää minua. Niin puhuminen siinä kuin tekniikkakin. Yritin eilisen liven jälkeen epätoivoisesti etsiä ohjeita siitä, miten Ance saadaan näkymään meidän lähettämässä livessä omasta kotoaan. Taisin jotain sellaista löytääkin ja onneksi Ance sanoi kyllä osaavansa pyytää liittyä liveen, mutta nähtäväksi jää, miten se toteutus onnistuu. Me aiomme kuitenkin kokeilla sitä jo aiemmin ensi viikolla, jotta varmasti saamme yhteydet toimimaan sitten torstaina. Huh, kaikkea sitä tuleekin keksittyä ja kehiteltyä, että kiitti vaan Anne. 



"Ihminen kuulee sen
minkä haluaa kuulla."

-kirjasta Aurinkoinen mieli, Elämänmakuisia ajatuksia

"Ja koira."

-mie

Tänään sitten miulla on toinen koskaan pitämistäni etäryhmistä ja ihan viime kerran perusteella osaan jo odottaa odottamatonta. Ja sitä, ettei mikään siinä ole yksinkertaista. Mutta katsoo nyt mitä saadaan aikaan ja edetään sen pohjalta. Onneksi on pääsiäinen ja piitkä viikonloppu. Ja sit lyhyt seuraava viikko. Ens viikolla onkin sitten seuraavan liven lisäksi hankeideointia, verkkotilaisuus, koulujuttu mihin on pakko osallistua ja uuden opiskelijan ohjausta. Jännittävä viikko tulossa siis siitäkin. Innolla kuitenkin odotan, että mitä kaikkea se tuo tullessaan. 


"Onni voi tulla vapaasti ja odottamatta

- älä etsi sitä liian epätoivoisesti.

Rentoudu, niin se saapuu."

-kirjasta Tuhat tietä onneen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti