perjantai 17. marraskuuta 2017

Romanikulttuurin tietoon tuojat



"Jos et tunne, tutustu ja tuomitse vasta sitten"


Viikonloppu alkaa häämöttää! On ihanaa päästä olemaan kotona, tekemättä yhtään mitään. Tällä viikolla ollaan painettu taas menemään pää kolmantena jalkana (yllätys yllätys).

Kävimme eri kouluilla kertomassa romanikulttuurista, ja voin myöntää, että jännitti ihan älyttömästi miten oppilaat suhtautuisivat meihin.

Meidän säännöistä puhuttaessa, olivat opettajat ja oppilaat kuin puulla päähän lyötyjä. Oli yllättävää huomata, ettei kouluissa enää kerrota oikeastaan mitään romaneista. Verrattuna siihen, kun itse ollessani ala-asteella, oli meidän historiankirjoissa parikin romaneista kertovaa aukeamaa.

No mutta, meidät otettiin vastaan hyvin ja sekä oppilaat että opettajat kyselivät hyviä, asiallisia kysymyksiä. Oli ihanaa nähdä nuorukaisten kiinnostus ja miten meidän sääntömme ja tapamme, herättivät heissä keskustelua.

Yhden oppilaan esittämä kysymys jäi kuitenkin elävästi mieleeni. Kysymyksestä huomasin, että hän oli selkeästi pohtinut aihetta. ”Jos puolisoni on tukehtumaisillaan keittiössä, voinko mennä auttamaan häntä ilman kulttuuriasua?” Kysymys sai minut nauramaan. Hetken asiaa mietittyäni vastasin: ”Kulttuuri ei ole minulle ihmishenkeä tärkeämpi, eli kyllä menisin.”

Me olimme tosi tyytyväisiä, että saimme kertoa koululaisille romanikulttuurista. Ja vieläkin tyytyväisempiä olimme siitä, että yhteistyö sujui meillä aivan loistavasti! Ensi viikolla käymme vielä parilla koululla ja sen jälkeen meidän tehtävämme romanikulttuurin tietoon tuojina alkaisikin olla jo siinä, tämän vuoden osalta.Suunnittelemme myös tekevämme romanikulttuuria tutummaksi yhteistyökumppaneillemmekin.

Toivottavasti oppilaat sekä opettajat saivat ammennettua tästä itselleen jotain ja näin ollen karistaneet ennakkoluuloja pois.

PS: Kaiken jännityksen jälkeen, esiintymiskammoni on vähentymään päin!

~A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti