torstai 21. kesäkuuta 2018

Yöttömön yön juhla

"Kun juhannusyönä asetat vastakkain kaksi peiliä, 
niin toiseen peiliin katsoessasi näet toisessa tulevan puolisosi kuvajaisen.

Laita nukkumaan mennessäsi vasemman jalan sukka väärinpäin jalkaan,
niin uneksit varmasti tulevasta puolisostasi.

 Lakaise juhannusyönä makuuhuoneesi lattia alasti, punainen rihma vyötäisille sidottuna, niin rakastettusi haamu tulee sinua tervehtimään."


 Olen kirjoittanut paljon siitä, miten erilaista Toimarilla on olla töissä kuin aikaisemmassa työpaikassani. Olen edelleen aivan ihmeissäni joistakin asioista, mitä ovat pidempään täällä työskenneille henkilöille jo arkipäivää. 

Pyhä päivillä ei aikaisemmassa työssäni ollut niin merkitystä. Olit töissä joka tapauksessa, jos työvuorolistassa niin luki. Palkkaa tuli tuplasti, mutta töitäkin sai painaa hirmuisella vauhdilla. Odotin lomaa kuin kuuta nousevaa, laskin päiviä ja tunteja.

"Jos laitat juhannusyönä sitomattoman vihdan tyynysi alle,
näet yöllä tulevan puolisosi sitovan sen."

Toimarilla kaikki on erilaista. Okei, ei aivan kaikki. Useimmiten olen edelleen sekaisin päivistä, vaikka jokaiselle viikonpäivälle on omat hommansa, omat paikkansa missä minun pitäisi olla, joten niistä pitäisi edes jossain määrin olla tietoinen... 

Maanantaina töihin mennessäni en olisi osannut kuvitellakaan, että perjantai olisi vapaa. Kalenterissani luki että se olisi vapaa päivä, mutta silti kirjoitin viikko-ohjelmaani, että olisin perjantaina töissä. Etsin tietoa juhannuksesta ja luin sieltä, että joillakin työpaikoilla perjantai, juhannusaatto olisi vakiintuneen käytännön mukaisesti vapaa päivä, vaikkei se pyhä olekaan. 

Juhannusta vietetään kesäpäivänseisauksen tienoilla. Juhannus on valon ja keskikesän juhla, yöttömän yön juhla, yön, jolloin aurinko ei laske ollenkaan. Juhannuksena myös liputetaan ja lippu saa liehua salossa koko yön.

"Poimi seitsemältä eri niityltä seitsemän eri kukkaa
ja laita ne tyynysi alle, niin näet unta tulevasta puolisostasi.
Sama tapahtuu jos laitat tyynysi alle yhdeksällä heinällä sidotun kukkaseppeleen."

Juhannusta vietettiin alun perin keskipäivänseisauksen päivänä, mutta katolinen kirkko siirsi sen puoli vuotta ennen joulua syntyneen Johannes Kastajan syntymäpäiväksi. Juhlan nimeksi vakiintun ajan myötä juhannus, joka oli Johannes-nimen vanha muoto. 

Juhannukseen kuuluu edelleen perinteisesti juhannussauna, koivuvihta, juhannuskokko ja juhannustanssit. Yöttömän yön aikana on myös perinteisesti tehty taikoja, joiden tarkoitus on ollut taata tuleva sato ja naimaonni, nähdä tuleva puoliso tai saada tietty henkilö puolisoksi. Kaikenlaiset oudot tapahtumat olivat luonteenomasia juhannusyölle, aaveiden ajateltiin vaeltavan ja aarnivalkeiden palavan. 

"Kuuntele käen kukuntaa: Niin monta kertaa kun se kukkuu,
niin monta vuotta menee puolison löytämiseen. 
Jos kukkumista ei kuulu, tulee puoliso saman vuoden aikana."

Meluaminen ja juopuminen ovat jo varhain kuuluneet juhannuksen viettoon, niiden on uskottu tuovan onnea ja karkoittavan pahoja henkiä. Erään uskomuksen mukaan mitä enemmän juopoteltiin, sitä parempi tuli sadosta. Pahoja henkiä on myös karkoitettu juhannuskokkoja polttamalla. 

"Pysy kokon lähellä ja mielellään siellä suunnassa, jonne savuaa. 
Näin voit varmistella vanhaa uskomusta, jonka mukaan savu kääntyy sen suuntaan joka pääsee pian naimisiin." 

Jos karkoittelette pahoja henkiä tänä juhannuksena, muistakaa tehdä se turvallisesti. Pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne. Hauskaa, ihanaa ja valoisaa juhannusta! 


Juhannustaiat on terve.fi -sivustolta 
ja muut tiedot juhannuksesta wikipediasta. 
Käykää ihmeessä lukemassa lisää! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti