perjantai 7. kesäkuuta 2019

Majakka-toimintaaaaaaaa

"Haluan olla kaikkea sitä, 
miksi kykenen tulemaan." 
- Katherine Mansfield


Majakka-toiminnan ryhmien tarkoituksena on avata kävijöiden silmät sille kaikelle mitä he pystyvät olemaan. He pystyvät olemaan kirjaston vakioasiakkaita, vaikkeivät pitäisi lukemisesta. He pystyvät olemaan pelitaitureita, vaikkei pelit aiemmin ole luonnistuneetkaan tai niitä ei ole osannut pelata. Voi oppia laittamaan ruokaa, vaikka se haasteelliselta tuntuukin. 

Majakka-toiminnan ryhmissä jokainen saa mahdollisuuden etsiä sitä, missä on hyvä. Sitä omaa juttua minkä tekemisestä pitää ja siitä nauttii. Se voi olla pelaamista, maalaamista, askartelemista, ruuanlaittoa tai pelaamista. Ryhmissä opetellaan myös hyväksymään, ettei kaikessa voi olla hyvä. Eikä tarvitsekaan. Majakka-toiminnassa jokainen saa olla oma itsensä ja on hyvä juuri sellaisena. Meidän toimintoihin jokainen saa tulla omanlaatuisena ja me arvostamme sitä. 

Me käydään yhdessä ravintoloissa ja elokuvissa. Ryhmässä, omassa tutussa ja turvallisessa porukassa sosiaalisiin tilanteisiin suhtautuminen voi olla helpompaa ja me annetaan jokaisen ottaa oma aikansa. Yhdessä toimimisen ja olemisen me toivomme häivyttävän sosiaalisten tilanteiden pelkoa. 

Me käydään myös erilaisilla retkillä. Viime kesänä kävimme Linnanmäellä, tänä kesänä me lähdemme käymään Lustossa junalla. Itse junassa, tai raidebussissa matkustaminenkin saattaa olla jollekulle elämys tai elämänsä ensimmäinen kerta. Me ollaan lähdössä myös ensi viikolla Vihreä Telakka -hankkeen kanssa retkelle Piispan Huvilalle ja tuskin maltan odottaa millainen reissu siitä tulee. Me myös suunnittelemme käyntiä Riihisaaren maakuntamuseossa ja Olavinlinnassa opastetulla kierroksella. 

Majakka-toiminnan kanssa on siis mahdollisuus myös tutustua erilaisiin paikkoihin. Ja mahdollisesti tutustua uusiin asioihin. Itse voin myöntää, että edellisestä Olavinlinnan opastetusta kierroksesta on kyllä jo niin pitkä aika, että se kierros tuntunee uudelta ja ihmeelliseltä. Ja hei, onhan tuo Savonlinnalaisten oma linna, meidän ylpeytemme Olavinlinna kyllä hieno nähtävyys. Pelkästään muistellessa sen historiaa menee kylmätväreet pitkin selkäpiitä ja iho kananlihalle. 

Majakka-toiminnassa myös käydään paljon keskustelua siitä, mikä on kohteliasta ja mikä ei. Miten jokaisen täytyy olla samanarvoisia ja heitä täytyy kohdella samalla tavalla, ilman jonkun erikoiskohtelua. Käytöksen kultainen kirja olisikin mielenkiintoinen opus luettavaksi. Onneksi muistelen nähneeni muutamankin sellaisen myymälän puolella. Pitää kenties jossain vaiheessa livahtaa katsomaan, olisiko yksi siellä edelleen... 

Kesä tuntuu olevan kiireistä aikaa Majakka-toiminnassa, niinkuin kaikki muutkin vuoden ajat. Heinäkuussa Majakka-toiminta kuitenkin lomailee, eikä siis pidä minkäänlaisia kerhoja. Elokuussa sitten toiminnan voi aloittaa uudella innolla. 

Majakka-toiminta on myös paljon muuta kuin edellä mainittua. Voisin kirjoittaa siitä aina vain lisää ja lisää. Mutta tuskinpa kukaan niin pitkää blogijulkaisua jaksaisi lukea, joten täytyy säästää jotain seuraavaankin kertaan. Majakka-toiminta on jotain sellaista, mikä täytyy itse nähdä ja kokea voidakseen täysin sitä ymmärtää. Ainakin uskon niin. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan ryhmätoimintoihimme ja pop up tapahtumiimme. Toimintamme on maksutonta ja jokainen on tervetullut juuri sellaisena kuin on. Sitä ei voi korostaa liikaa. 

Nauttikaahan helteistä!  

"Meistä itsestämme 
pitää tulla se 
muutos,
jonka haluamme toteutuvan."
- Mahatma Gandhi  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti