torstai 3. syyskuuta 2020

Eristyksissä(kö edelleen?): osa 28

 "Elämä on paras opettaja."

-kaikki lainaukset ovat kirjasta Aurinkoinen mieli, Elämänmakuisia ajatuksia

 Uskomatonta, että eristyksissä ja eristyksissäkö edelleen? osia on jo 28. Vaikka olenkin kirjoittanut niitä lähes viikoittain sen jälkeen kun lopetin etätyöskentelyn koronatilanteen alussa. Aika menee niin nopeasti taaksepäin katsottuna. Mutta niinhän se tuntuu menevän aina, se ei ole uskomatonta ollenkaan. On vain vaikea uskoa, miten pitkään erikoistilanne on jatkunut... Mutta ei siitä sen enempää, siirrytään siihen, mitä tällä viikolla Majakka-toiminnassa on oikein tapahtunut. 


Tällä viikolla ei ollut Kellarpellossa aamiaista, vaikka tämä olisi ollut oikea viikko siihen. Tilanne Kellarpellon aamiaisen jatkumisen suhteen on vielä epäselvä, mutta me selvitellään sitä ja ilmoitellaan siitä heti kun tiedämme paremmin. Maanantaina pelasimme peliryhmän merkeissä Yatsya, ulkona edelleen, vaikka olikin vähän viileä ilma. En tiedä yhtään miten se on mahdollista, mutta tuulen mukana lenteli Yatsyn lippuja ja lappuja ympäri pihaa useammin kuin kerran. Minä se en vaan opi. Ulkona oli myös niin viileää ja tuulista, ettemme kärsineet pelata kuin yhden pelin, kun piti jo mennä sisälle lämmittelemään. 


Tiistaina puolestaan oli koko talon työhyvinvointipäivä, mistä edellisessä blogijulkaisussa mainitsinkin. Ja kyllä, aamulla olin lähdössä ensin kauppaan ja sitten töihin, mutta onneksi satuin muistamaan ennen kuin pääsin autolle asti, että tänään onkin tyhypäivä, joten aamupalaa Toimarilla ei ole. Yhdeksältä alkoi hulinat yhteisellä avauksella myymälän kassan edessä. Siinä jokainen selosti oman pisteensä ja jokaiselle toivotettin hauskaa päivää. 

 

 "Jokaisen elämä on elämisen arvoinen."

 

Majakka-toiminta oli kehittänyt tyhytekemiseksi parien etsinnän. Siinä jokainen halukas sai lapun, jossa luki jokin asia. Sitten keskustelemalla ihmisten kanssa heidän piti löytää lapulleen pari, tulla meidän luoksemme parin kanssa ja niin he voisivat osallistua kahden Uskudar Kebabin lahjakortin arvontaan. Parien etsintä osoittautui odotettua vaikeammaksi, tai ehkä ohjeet oli vain huonot. Me selostelimme niitä uudestaan heille, joille ne olivat epäselviä. 


Vaikka ohjeet eivät olleetkaan kaikista selkeimmät, niin lyötyi pareja yllättävän hyvin ja nopeastikin. Ensimmäinen pari löysi toisensa ennätyksellisen nopeasti. Vaikka kaikki parit eivät löytäneetkään toisiaan, silti ajattelimme parien etsinnän olleen onnistunut. Sillä etsiessään pareja työllistetyt puhuivat sellaisille henkilöille, joille eivät työpäivän aikana muuten välttämättä puhuisi. Ja juuri se oli meistä parien etsinnän tarkoitus. Tietysti oli henkilöitä, jotka eivät välittäneet edes etsiä paria ja sekin oli ihan ok. Eihän sitä pakko ollut tehdä. Yllättäviä pareja ei muodostunut, kuten esimerkiksi Majakka Anne ja prinssi tai Majakka Iiris ja musta pässi. Ehkä ensi kerralla sitten. Ja kyllä, uskon tosiaan, että parien etsintä on tullut jäädäkseen. Se on helppo pitää tyhypäivissä vaikka oheistekemisenä jos Majakalla on jokin muukin aktiviteetti. 

 

Tyhypäivässä oli myös perinteinen Pirttien bingo, ruokana lörtsyjä, makkaraa ja kahvit kakkuineen. Toimintatupa piti pistettä, jossa kierrätykseen tulleista tavaroista piti suunnitella jotain uutta. Se oli upea idea. Puupuoli piti tikanheittoa ja Kitu-toiminnan Juholla oli hoidettavanaa rallikisa, missä siivouskärrillä ajettaessa piti väistellä radalle laitettuja esteitä. Sitä Majakan ohjaajatkin kävi kokeilemassa ja siinä missä Majakka Anne oli kärkikahinoissa mukana, oli Majakka Iiris perää pitämässä, siis oikeasti kaikista ajoista huonoin. Niin uskomatonta kuin se olikin. Tuntui että ajaessa osuin kaikkiin mahdollisiin esteisiin ja niistä vähennettiinn aikaa, joten kokonaisajakseni tuli miltei kolme minuuttia kun parhain sai radan ajettua 58 sekunnissa. Uskomatonta tosiaan.   

 

 "On vai yhdenlaista menestystä:
se, että voi elää niin kuin itse haluaa."


Tiistaina meillä oli myös ryhmä päihdekuntoutuskeskuksella ja siellä oli hauskaa. Olimme ottaneet sinne paljon tekemistä mukaan, ettei tulisi tylsää. Pelasimme kahta eri kysymyspeliä, joista toinen oli Idioottitietous, tietovisa, jonka kysymyksiä olimme kyselleet myös tyhypäivässä. Idioottitietous pelin kotelossa peliä kuvataan näin: "peli siitä kaikesta, mitä et saanut oppia koulussa". Ja sitä se todella on. Siinä on ihan käsittämättömiä kysymyksiä, joihin vastauksia ei osaa kuvitellakaan. Ainakaan minä en osaa, mutta sehän siinä pelissä juuri hauskaa onkin. Koskaan ei tiedä onko vastaus onnistuneesti oikein arvattu vai valitettavasti väärin. 


Keskiviikkona Pääskylahdessa oli taas meininkejä. Onnistuin voittamaan Unossa ja muut pelaajat jäivät pelaamaan todella pitkäksi aikaa, kun peli ei millään ottanut loppuakseen. Jos Unoa jatketaan loppuun asti, niin kahden pelaajan välillä käytävä lopputaistelu voi osoittautua kovinkin pitkäksi, kun mukana on paljon nostokortteja. Sitten pelasin myös biljardia, mutta siinä en tainnut voittaa kertaakaan. Vai olisinko voittanut yhdesti..? No, vaikka olisinkin kerran voittanut se ei parantanut umpisurkeita prosenttejani siitä, kuinka monta kertaa olin pelejä hävinnyt. 


Torstaina ei puolestaan Majakka-toiminta ehtinyt Pääskylahteen. Iiris oli koulutuksessa Mikkelissä ja Anne myymälässä henkilökunta vajetta paikkaamassa. Mikkelin reissu oli erittäin mielenkiintoinen, hauska ja tarpeellinenkin, siellä puhuttiin koronaviruksen opettamista asioista ja katsottiin erikoistilannetta muustakin kuin negatiiviselta kantilta. Meillä oli taas kasassa sellainen porukka, että naurettiin vatsamme kipeiksi. Koulutuksen jälkeen me käytiin tutustumassa Mikkelin Toimintakeskukseen, mikä oli myös Savonlinnan Toimintakeskuksen tavoin muuttanut paikkakunnan ammattiopiston tiloihin. Mikkelin Toimintakeskuksen tilat olivat huikeat ja oli hienoa kuulla heidän toiminnastaan. Itse en ollut koskaan aiemmin käytynytkään heillä. 


Tänään perjantaina koko päivä tuntuu olevan täyteen buukattu, vaikka perjantaisin en yleensä sovi mitään. Välillä näinkin päin sitten. Eikun ensi viikkoon ja katsotaan mitä se tuo tullessaan. 



"Älä seiso seinäruusuna,
kuin elämäsi tilaisuus pyytää sinut tanssiin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti