perjantai 24. huhtikuuta 2020

Eristyksissä: osa 12

"Joskus pysähtyminen on ainoa keino
päästä eteenpäin."
 -kirjasta Aurinkoinen mieli, Elämänmakuisia ajatuksia


Tämä viikko on ollut niin vauhdikas, etten ole edes ehtinyt kirjoittaa useampia Eristyksissä osia, vaikka se oli vakaa aikomukseni. Maanantaina me siivosimme sähkö- ja elektroniikka pisteen. Sinne oli asiakkailta tullut jos jonkinlaisia vekottimia ja vempaimia ja niitä oli valtavasti. Tietysti, tavallisessa tilanteessahan meillä olisi siellä jatkuvasti töissä henkilöitä, jotka huolehtisivat pisteen siisteydestä. Nyt nämä henkilöt olivat koronan takia kotona, joten pisteeseen oli vain kertynyt tavaraa. Kunnes me päätimme ottaa härkää sarvista ja mennä siivoamaan sen. 

Täytyy sanoa kyllä, että huhhuh. Ihan järkyttävä homma. Kahdeksalta ihmiseltä meni sen siivoamiseen puoli päivää, jos ei pidempäänkin. Mutta me saimme kuin saimmekin siivottua sen. Sen jälkeen päivää oli vielä jäljellä, mutta itse ainakin olin niin poikki, tottumattomana ruumiillisen työhön, että olisin voinut vain mennä nukkumaan. 

Jottei viikko kävisi tylsäksi, tai joutuisi tekemään mitään mitä tavallisesti töissä tulee tehtyä, tiistaina me siivosimme tavaranvastaanotto huoneen. Ja siinäkin riitti kyllä tekemistä kerrakseen. Onneksi tälläisissä asioissa oman työnsä jäljen näkee välittömästi ja se on hauskaa vaihtelua. Kannustaa jaksamaan ja jatkamaan työtä. Useilta henkilöiltä meni tavaranvastaanottopisteen siivoamiseen se puoli päivää. 

Keskiviikkona puolestaan oli suunniteltu siivottavaksi myymälän edessä oleva pieni piha-alue. Me kasasimme siellä olevat risut, haravoimme osan alueesta ja sen jälkeen paistoimme talon henkilökunnalle makkaraa. Omaan normaaliin työpäivään harvemmin kuuluu ulkona olemista, tai yhteistä ajanviettoa, joten se oli hauskaa ja tervetullutta vaihtelua. 

Torstaina oli jo mahdollisuus vetäytyä omaan huoneeseen tekemään omia hommia. Täytyy kyllä sanoa, että takaisin omiin hommiin pääseminen ja kirjallisten juttujen tekemistä osasi, alkuviikon raskaiden hommien jälkeen, arvostaa ihan eri tavalla.  

 "Kiertotiet laajentavat maailmankatsomusta."
 -kirjasta Aurinkoinen mieli, Elämänmakuisia ajatuksia

Tämä viikko on ollut hieno hyppäys omasta tutusta ja turvallisesta työstä muiden vähän tuntemattomampaan työhön. Tästä pitäisi oikeastaan oottaa tapa. Tehdä jotain muuta kuin omaa työtä, jotta voisi oppia uusia asioita ja nähdä uusin silmin sekä oman työn, että sen mitä on kokeillut. Toimarilla on mahdollisuus päästä työnkiertoon, täytyy vain jossain vaiheessa ottaa tästä mahdollisuudesta kiinni ja lähteä kokeilemaan. 


"Suorin tie on lyhin,
muttei välttämättä mielenkiintoisin."
-kirjasta Aurinkoinen mieli, Elämänmakuisia ajatuksia

Täytyy kyllä sanoa, että hirmuisesti tekevät töitä SER-vastaanotolla olevat työntekijät. Ei ole nimittäin ihan mitään kevyttä hommaa.. Olen aikaisemminkin kyllä tiennyt, ettei he mitään laiskoja ole, mutta nyt sitä kunnolla vasta tajuaa, miten paljon he oikeasti tekevät töitä. Ja miten rankkaa työtä. Pesukoneiden, liesien, jääkaappien ja pakastimien liikuttelu ja nostelu ei ole mitään kevyttä työtä. 

Tällä viikolla olemme myös nähneet, miten sekajäteastia tyhjennetään ja miten paljon meitä naurattikaan, joidenkin meistä väärät käsityksen sen tyhjennyksestä. En ollut kyllä itsekään nähnyt sitä aikaisemmin ja se osoittautui yllättävän mielenkiintoiseksi, vaikkakin haisevaksi.  

Jos tämän viikon meininki jatkuu ensi viikolla, odotan innolla mitä me pääsemme siivoamaan ja järjestelemään seuraavaksi. Toivottavasti ilma on hyvä, jotta voimme tehdä edes jotain ulkona. Se oli hienoa vaihtelua työpäivään ja -viikkoon, mutta ei siellä viitsi kurjalla ilmalla paljoa aikaa viettää. Mitä ensi viikko tuo tullessaan ei kukaan tiedä, mutta innolla sitä odottaa yksi jos toinenkin meistä!


"Tuulta ei voi kääntää,
mutta purjeen voi säätää
tuulen mukaiseksi."

"Vaikka emme aina voi päättää sitä,
mitä tapahtuu, voimme päättää,
miten siihen suhtaudutaan."
-kirjasta Aurinkoinen mieli, Elämänmakuisia ajatuksia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti