keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Eristyksissä: osa 3


"Poluista tulee teitä,
joen haaroista vuolaita virtoja."
-kirjasta Aurinkoinen mieli, Elämänmakusia ajatuksia

Taas koronavirustilanne on muuttunut ja yhä useampia liikkeitä kehotetaan sulkemaan oviensa. Työnantajien täytyy tehdä ikäviä päätöksiä ja irtisanoa tai lomauttaa työntekijöitä voidakseen pitää toimintaa yllä edes jossain määrin. Tai mahdollistaakseen sen, että tilanteen rauhoittuessa on mahdollisuus palata takaisin töihin. 

Kaikki tämä on saanut minut tutkimaan aikaisempia pandemioita, sillä kyllähän niitä on ennenkin ollut. Minua ainakin henkilökohtaisesti lohduttaa ajatus siitä, että maailma ja ihmiskunta on selvinnyt tälläisistä tilanteista ennenkin. Ajatus siitä, että ennenkin on mennyt huonosti, on ollut pandemoita, lamoja, sotia ja silti niistä on selvitty saa minut käsittämään, että vaikka nyt näyttääkin pahalta, niin kyllä tästä selvitään. Jollain tavalla, ihan varmasti.

Ikävä tosiasia on, mitä en todellakaan yritä paeta tai välttyä ajattelemasta, että kaikki eivät selviä. Kaikki ihmiset eivät selviä, nykyajan lääketieteestä ja uusista keksinnöistä huolimatta. Kaikki työpaikat eivät selviä, valtion tukipaketeista huolimatta. Tämä on minusta realistinen ajattelutapa. Mutta me kyllä selviämme. Jos meidän työpaikkamme ei selviä, me etsimme muita töitä. Jos muita töitä ei löydy tai ole saatavilla, me jäämme työttömiksi. Sitten pitää keksiä muuta tekemistä. Jotenkin tämän tilanteen aikana olen alkanut luottaa entistä enemmän Suomen tukiverkostoon ja siihen, että Suomen valtio pitää kyllä huolen omistaan. 

Vaikka Suomella olisi vaikeaa, Suomi kyllä selviää. Samoin muut maat. Niiden on pakko, mitä tapahtuisi, jos ne eivät selviäisi? En tiedä, kaipa niiden on pakko selvitä. Jos Suomi ei selviä, niin mitä? En edes tiedä mitä tapahtuisi, luulen, ettei sellaisesta ole edes kovinkaan paljon esimerkkejä. Mutta koko maailma on nyt samassa tilanteessa, joten uskon, että ne maat joilla on mahdollisuus, auttavat toisiaan. Tai ainakin haluan uskoa siihen. 

Paha puhua kaikkien selviämisestä, koska totuus on, että varmasti ihmisiä tulee vielä kuolemaan koronavirukseen. Mutta jos minä itse en selviä, niin varmasti jotkut muut selviävät. Niin yksinkertaista se on. Tälläisille asioille kuin ei mahda mitään, on vain luotettava siihen, että jossain vaiheessa tästä kyllä noustaan. Aivan niinkuin joskus aikaisemminkin. 

Otin siis selvää erilaisista maailmalla levinneistä pandemioista. Kirjoitin sanan pandemia googleen ja toisena hakutuloksena tuli Ylen tietovisa maailmalla aikaisemmin jyllänneistä influenssapandemioista. Avasin sen. Otsikon jälkeinen pieni teksti kertoi, että maailmalla on levinnyt vuosien saatossa useita pandemiota. 

Ennen tietovisaa tulee lyhyt teksti, joka kertoo maailmalla aiemmin jyllänneistä pandemioista. Siinä sanotaan, että ruttoa ja koleraa on ollut maailmassa jo kauan enne ajanlaskun alkua. Rutoista parhaiten tunnetaan musta surma, joka alkoi 1300-luvulla. Ensimmäisen kolerapandemian kerrotaan lähteneen liikkeelle 1800-luvun alussa, sen alkuperämaaksi sanotaan todennäköisesti Intia. Suomeen se saapui idästä 1831. Sen järkyttävyyden takia sitä oltiin verrattu mustaan surmaan. 

Seuraava suuri pandemia oli 1918-1920 vuosina riehunut espanjantauti. Tämän hetkistä koronaviruspandemiaa onkin verrattu nimeomaan espanjantautiin, vaikka tilanne onkin varsin erilainen monissa suhteissa. 

Ennen espanjantautia maailmassa oli koettu influenssapandemia 1889-91, joka oli alkanut Venäjältä. Espanjantaudin jälkeen puolestaan tuli aasialainen 1957-58 ja hongkongilainen 1968-69 sekä sikainfluessa 2009-2010. 

Sitten sivulla kehotetaan testaamaan, kuinka hyvin tuntee näiden pandemioiden tapahtumia. Jos haluat mennä tekemään tämän tietovisan tässä on osoite: https://yle.fi/uutiset/3-11264012. Seuraavaksi aion kertoa visassa saatuja tietoja pandemioista. 

Influenssapandemioden kerrotaan yleisemmin kestäneen 1-2 vuotta. Koronaviruksen kanssa yhteistä influenssoilla on, että ne aiheuttavat hengitystieoireita ja keuhkokuumetta. Ei ole muuten mitään leikinasioita ne.. Varsinkin espanjantautiviruksen kerrotaan olleen hyvin tappava. Koronaviruksen reagointia kausivaihteluun ei vielä tiedetä. Yleensä kausi-influenssat leviävät talvisaikaan ja talttuvat kesäisin. 

Influenssapandemiaan taudinkuvaan on liittynyt kova kuume, päänsärky, lihaskivut, yskä ja väsymys. Taudinkuvan kerrotaan säilyneen samana vuosisadasta toiseen. Vakavaa keuhkokuumetta esiintyy yleisemmin pandemioiden aikana. 

Väestöstä noin kolmaosan kerrotaan sairastuvan pandemiaan. Sairastavuus kuitenkin vaihtelee alueittain suuresti. Tähän vaikuttavia asioita ovat mm. torjuntatoimien tehokkuus, alueen eristyneisuus ja ikärakenne. 

Eniten ihmisiä on kuollut espanjantautiin. Siihen kuoli maailmassa 30-50 miljoonaa ihmistä vuosina 1918-1920. Ihan järkyttävä määrä! Maailmassa kerrotaan myös olleen espanjantaudin aikaan alle kaksi miljardia ihmistä, eli alle neljäsosa maapallon nykyisestä väkimäärästä. Sikainfluenssa puolestaan tappoi lähes 300 000 ihmistä. Suomessa siihen kuoli 44 ihmistä vuonna 2009. Mustan surman puolestaan kerrotaan tappaneen 1300-1700-luvuilla 200 miljoonaa ihmistä. Ja niihin aikoihin maailman väestö oli alle 500 miljoonaa. Eli musta surma on tappanut maailman väestöstä melkein puolet. Huhhuh. 

Ikääntyneelle väestölle kerrotaan influenssapandemioiden olleen kaiksita vaarallisimpia. Aasialaisessa influenssassa vuosina 1957-1958 suurimmassa vaarassa kerrotaan olleen yli 65-vuotiaat. Pandemioiden aikainen kuolleisuus on kuitenkin saattanut poiketa ikäjakaumasta. Sikainfluenssassa potilaiden ikä poikkesi tavallisten epidemioiden potilaista suuresti. Yli 60-vuotiaalla väestöllä oli viime vuosisadan epidemioiden jäljiltä jonkin verran suojaa sikainfluenssaa vastaan ja se säästi paljolti tämän ikäluokan taudilta. Suomessa sairaalahoitoon joutuneista 90 prosenttia oli alle 65-vuotiaita. Sata vuotta sitten riehuneeseen espanjantautiin menehtyi myös poikkeuksellisen paljon nuoria.

Modernien pandemioiden kerrotaan 1800-luvun puolivälin jälkeen levinneen kaikkiin maanosiin. Tämä koskee niin 1889-91 Venäjältä alkanutta influenssapandemiaa, 1918-20 espanjantautia, 1957-58 aasialaista, 1968-69 hongkonglaista kuin vuoden 2009 sikainfluenssaa. Ennen rautateiden ja höyrylaivojen aikaa pandemiavirus ei kyennyt infektoimaan koko maailman väestöä nopeasti. Lentoliikenne on puolestaan tehnyt pandemioiden leviämisestä vielä nopeampaa.

Influenssapandemioita kerrotaan esiintyneen maailmanlaajuisesti ainakin 1700-luvulta lähtien 10-60 vuoden välein. Syntypaikaksi pandemioille kerrotaan usein Venäjä tai Kiina. Toki muutkin alkuperämaat ovat mahdollisia. Yhdysvalloissa havaittiin ensimmäiset espanjantautitapaukset, samoin sikainfluenssan sanotaan lähteneen sieltä. Ensimmäinen kolerapandemia lähti puolestaan Intiasta 1817 ja viimeisin Filippiineitä 1961. Mustan surman alkukoti on puolestaan yhä kiistanalainen. Joidenkin tutkijoiden mukaan se lähti leviämään Kiinasta ja toisten mukaan Keski-Aasiasta. 

Mustan surman kerrotaan kestäneen yli 300 vuotta. Musta surma 1300-luvun puolessa välissä oli ensimmäinen ja tuhoisin paiseruton aalto, joka iski immunologisesti valmistautumattomaan väestöön. Ruttoepidemiat toistuivat tämän jälkeen muutaman kymmenen vuoden välein aina 1700-luvun alkuun saakka. 

Kolerapandemian puolestaan kerrotaan kestäneen jopa 20 vuotta. Modernin ajan kolerapandemiat ovat 1800- ja 1900-luvuilla kestäneet muutamasta vuodesta noin 20 vuoteen kerrallaan. Niihin on kuollut miljoonia ihmisiä. 

Edellä olevat tiedot influenssapandemioista olen ottanut suoraan tästä ylen tietovisasta. Se oli mielestäni oiva tapa tutustua maailmaa järisyttäneisiin pandemioihin, tai ainakin virkistää muistia niistä. Osoitehan oli siis 
https://yle.fi/uutiset/3-11264012.

Tässä vielä selitykset sanoille epidemia ja pandemia. Täytyy myöntää, että itse en ainakaan ollut kuullutkaan sanaa pandemia ennen koronaviruspandemiaa. Selitykset on etsitty ja kopioitu terveyskirjasto.fi -sivuilta. 

- epidemia
1. kulkutauti; (muualta tuleva) tauti joka tarttuu suureen osaan jonkin alueen väestöstä; 2. taudin merkittävä leviäminen; 3. (minkä tahansa) taudin tai ilmiön poikkeuksellinen yleisyys jossakin yhteisössä

- pandemia
yli maanosien ulottuva epidemia; ks.epidemia


Aika värisyttävää luettavaa, eikö? Taidan itse ruveta tutkimaan asioita vielä enemmän, mutta eiköhän seuraavassa Eristyksissä osassa ole luettavissa jotain kivempaa tekstiä. Välillä vaan on hyvä muistuttaa mieleen faktoja ja maailmanhistorian tapahtumia.
Miettikää millaisista kaikista asioista tää maailma on oikein selvinnyt... Jumpetsuikka! 

"Se mitä on takanamme ja edessämme
on pientä verrattuna siihen
mitä on sisällämme."
-kirjasta Aurinkoinen mieli, Elämänmakuisia ajatuksia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti