tiistai 31. maaliskuuta 2020

Eristyksissä: osa 7

"Kaikkiin kysymyksiin ei ole vastauksia."

"Jos vaeltaa vain aurinkoisina päivinä,

ei koskaan pääse perille."
- kirjasta Aurinkoinen mieli, Elämänmakuisia ajatuksia

Kun aloitin Majakka-toiminnassa, meille hommattiin tabletti. Vai olikohan se ollut Majakalla jo aikaisemmin? Ei kyllä se taidettiin ostaa silloin kun minä tulin toimintaan... No kuinka vain, se on epäolennaista. Olennaista tässä on se, että tabletti hommattiin (siis jos hommattiin) siksi, että se mahdollistaisi blogin kirjoittamisen missä tahansa ja milloin tahansa. Kunhan se tabletti olisi mukana. 

Minusta puhelimien ja tablettien näppäimistöt eivät ole kovinkaan luontevia ja hyviä kirjoittaa. Puhelimella kirjoittaminen on vaikeaa, koska tuntuu että kun yhtä kirjainta painaa, onnistuukin yhden kirjaimen sijasta painamaan vähintään kolmea kirjainta siinä samassa ja yhtäkkiä sana muuttaa merkityksensä kokonaan. Eikä yleensä parempaan suuntaan. Esimerkiksi jos koettaa kirjoittaa en. Ja onnistuukin e -kirjaimen kohdalla painamaan e:n vieressä olevia w:tä ja r:ää, ja n-kirjaimen kohdalla n-kirjaimen vieressä olevia b:tä ja m:ää tulee yksinkertaisesta en sanasta tälläinen: werbnm. Ei siis ihan juuri sitä mitä oli tarkoitettu, vai mitä? Ja tuollaisen kirjainrykelmän tunnistaminen sanaksi en, onkin aikamoista koodinpurkamista. 

Tabletissä puolestaan kirjoittaminen on vaikeaa, koska se on niin iso, ettei sitä pysty kirjoittamaan luontevasti yhdellä saatikka kahdella kädellä, vaikka pitäisi koko tablettia kädessä. Ja jos se olisi pyödällä, olisi silti kirjaimien painaminen kosketusnäytöllä aivan erilaista kuin tavallisella näppäimistöllä. 

Edellä mainittujen syiden takia pyysin myöhemmin, että kävisimme ostamassa tablettiin bluethoot (mitensekirjoitetaan) -näppäimistön. Olin tavattoman tyytyväinen näppäimistöstä, heti kun atk-puolet äijät saivat siihen siinä ääkköstyksen oikein, niin, että kun painaa kirjainta ä, niin siitä tulee kirjain ä. Kuulostaa kenties itsestään selvältä, mutta ehei. Tämä näppäimistö oli sellainen, että alussa kun painoin kirjainta ä niin ä:tä ei näkynyt vaan tilalle tuli muistaakseni '-merkki tai jokin vastaava. Ei yhtään ärsyttänyt tai mitään. 

Nyt kun näppäimistöä on säädetty ja ääkkösetkin toimii normaalisti, on se todella hyvä ostos. Todellakin hintansa arvoinen. Sitä voi käyttää tabletin kanssa tai siihen voisi liittää puhelimenkin. Tabletissa on myös netti, joten pystyn sillä kirjoittamaan blogijulkaisun suoraan blogiin ja julkaisemaan siitä. Kun aloitin opiskeluni ammattikorkeakoulussa sain koulutehtäviä varten töistä lainaan miniläppärin. Sillä on hyvä kirjoittaa ja se on helppo ottaa mukaan koulun lähipäiville, mutta se pitää liittää nettiin aina erikseen. Joka hankaloittaa sen käyttöä, koska netti ei välillä toimi. 

Tabletissa se kuitenkin toimii, ja siksi tabletti onkin yleensä se väline, jolla olen kirjoittanut Eristykissä blogijulkaisut. Nyt näppäimistö on kuitenkin alkanut temppuilemaan niin, etten näe reaaliaikaisesti, mitä olen kirjoittanut. Vaan teksti näkyy vasta myöhemmin, hetken odottamisen jälkeen kirjoitusalustalla. Pikkaisen ärsyttävää, koska minulla on niin paljon kirjoitusvirheitä. Tai oikeastaan onnistun näpyttämään kyllä kirjaimet oikein, mutta valitettavasti aivan väärään järjestykseen. Ja yleensä nopeampi vaihtoehto on pyyhkiä pois koko teksti, kuin painaa jokaiseen väliin hiirellä ja koettaa korjata virheitä. Ja sittenhän luonnollisesti lause täytyy kirjoittaa uudestaan ja sit jos se menee taas väärin on noidankehä syntynyt. Luultavasti näppäimistöstä täytyy vaihtaa patterit tai jotain... 

Tabletissa on kuitenkin muitakin erikoisuuksia. Kun työkoneellani Toimarilla julkaisen facebookissa blogijulkaisun, julkaisuun tulee yleensä nähtäväksi jonkinlaisia kuvia. Ne ovat niitä kuvia, mitä minulla on blogissa, esimerkiksi minusta ja työpareistani tai Matias Mutikaisesta, Hyvä Kiertää Oy:n kummipelaajasta ja minusta. Tai STEAn logo, Majakka-toiminnan logo jne. Tabletilla taas julkaisua tehdessäni näitä kuvia ei näy, sellaista vaihtoehtoa ei tule, että saisin päättää mitä kuvia siihen jätetään. Tämä oudoksuttaa minua. Voiko tämä oikeasti johtua vain siitä, etten teen sen erilaisella tietoteknisellä vekottimella? Minusta sen ei pitäisi toimia niin, vaan asioiden pitäisi toimia samalla tavalla niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimellakin.

Pitäisi ja pitäisi... Mutta kun ei toimi, niin ei toimi. Eikä siinä mitään, julkaisut näyttävät vain mielestäni ei niin houkuttelevilta kuin siinä on vain joku veikkauksen logo. Mutta pääasiahan on, että niitä luetaan. Ja niitä tunnutaan tosiaan lukevan. 

Miniläppärillä ja normiläppärilläkin on erilaista kirjoittaa. Oletteko kokeilleet? Vaikka kirjainten pitäisi oikeastaan olla aika samassa paikassa molemmissa läppäreissä, isommissa koneissa on vain numerot siinä kirjainten vieressä... Minulla kestää aikaa totutella siihen, kummalla koneella kirjoitan. Omasta mielestäni osaan kirjoittaa nopeammin ja virheettömämmin miniläppärillä, mutta aika nopeasti isolla koneella kirjoittamiseen sitten tottuu. Päivässä, jos ei jopa muutamassa tunnissa. 

Ja vaikka tykkäänkin kirjoittaa miniläppärillä ja bluethoot-näppäimistö on ollut korvaamaton hankinta, niin silti tuskin maltan odottaa, että pääsen kirjoittamaan omalla työkoneellani taas. 
On kuitenkin kiva, että erilaisia vaihtoehtoja kirjoittaa löytyy. Eipä pääse pitkästymään ja ylpistymään siitä, että saa kirjoitettua nopeasti.. varsinkaan kun kirjoitusvirheiden määrä on mikä on. 

Ja tulipa nyt vielä mieleen, että tabletilla julkaistessani päivitystä en osaa jakaa sitä, vaikka tietokoneella osaankin sen tehdä. Miten onneton ihmisen pitääkään olla tekniikan kanssa... 

Nyt jännityksellä liittämään tätä julkaisua facebookin päivitykseen ja katsotaan millaisen julkaisun se siitä tekee! 


"Todellinen tutkimusmatkailija 
ei etsi uusia paikkoja 
vaan katsoo uusin silmin."
- kirjasta Aurinkoinen mieli, Elämänmakuisia ajatuksia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti